SKŁADNIKI:
- 10 świeżych grzybów leśnych - podgrzybków
- 1 mała cebula.
- olej
- łyżka masła
- 2 ziemniaki
- rosół drobiowy lub warzywny
- pieprz
- sól
- pół szklanki śmietanki 18%
- natka pietruszki
WYKONANIE:
Grzyby oczyściłam, pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oleju wraz z cebulką. Pod koniec smażenia dodałam masło. Następnie dolałam rosół i wrzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, całość popieprzyłam pieprzem z młynka.
Smietankę wlałam do kubka, posoliłam i dodałam do niej odrobinę wywaru z gotujących się grzybów. Przemieszałam śmietankę, mastępnie wolno dodałam ją do gotującej się zupy. Całość ponownie przemieszałam. Kiedy ziemniaki w zupie zmiękły, dodałam łyżkę natki pietruszki. Wykładając zupę na talerze ponownie posypałam natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz