Zupa pomidorowa z natką pietruszki i bazylią podana z makaronem |
Składniki:
- puszka pomidorów krojonych
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1mały korzeń pietruszki
- 1 mała marchew
- centymetrowy plaster selera
- woda
- bulion z kurczaka
- kostka naturalnego serka topionego w trójkąciku
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
WYKONANIE:
Marchewkę, mały korzeń pietruszki i plaster selera starłam na tarce o dużych oczkach i ugotowałam do miękkości w bulionie z kurczaka. Następnie dodałam puszkę pomidorów krojonych i 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego dobrej marki. Wszystkie składniki gotowałam jeszcze kilka minut, dodając grubo mielony pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę suszonej bazylii i garść krojonej natki pietruszki i jeden serek topiony naturalny w trójkąciku i szczyptę cukru.
Do kubka wsypałam 2 łyżki mąki, wlałam 2 łyżki wody, 2 łyżki zupy i pół szklanki mleka, wszystko wymieszałam widelcem, by nie było grudek. Powstałą zawiesinę wlałam do zupy i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Zdjęłam garnek z pieca i zblendowałam gorącą zupę, aby pływające w niej cząstki warzyw połączyły się w jedną całość.
Na talerze włożyłam makaron i zalałam go zupą, posypując obficie siekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz