SKŁADNIKI dla 2 osób:
Sałata ze świeżego szpinaku z pieczonym kurczakiem i parmezanem |
- 250g świeżego szpinaku
- 2 pieczone piersi kurczaka (u mnie wraz ze skórą)
- 8 pomidorków koktailowych
- ćwierć czerwonej papryki
- pół zielonego ogórka bez skórki
- 1 mała czerwona cebula
- ser parmezan
- 4 kromki jasnego pieczywa
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
Sos vinegret;
- 1mały ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki musztardy dijon
- sok z połowy cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki zimnej wody
WYKONANIE:
SOS vinegret: Czosnek dokładnie rozgniotłam i roztarłam z solą, następnie dodałam musztardę, miód sok z cytryny i oliwę. Wszystko to wrzucałam do małego musztardowego słoiczka. Słoik zakręciłam i mieszałam nim, aż do utworzenia jednolitej emulsji. Na koniec dodałam jeszcze 2 łyżki wody mineralnej. Wszystko ponownie przemieszałam. Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Sałata:
Upieczone piersi kurczaka i paprykę pokroiłam w paski i wrzuciłam do dużej miski. Pomidorki przekroiłam na pół, ogórka i cebulkę pocięłam w cienkie plasterki. Dodałam umyte liście szpinaku baby. (Jeśli macie duże liście szpinaku, potnijcie je na mniejsze kawałki). Do przygotowanych składników dodałam sos vinegret i delikatnie wymieszałam, po czym przełożyłam na talerze. Taką sałatę należy serwować natychmiast po wymieszaniu z vinegretem .Zachowuje wtedy swoją chrupkość i świeżość.
Do każdej porcji sałaty dodałam 2 pszenne grzanki. Przed wysuszeniem ich w piekarniku nasmarowałam je oliwą i posypałam rozmarynem.
Na koniec na sałatę starłam kilka wiórków sera parmezan za pomocą obieraczki do jarzyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz