Bardzo czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi |
Składniki na 15 ciasteczek:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego muscovado
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- pół tabliczki poszatkowanej gorzkiej czekolady
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
- szczypta soli
WYKONANIE:
Masło roztopiłam w rondelku i przestudziłam, następnie przelałam je do roztrzepanego jajka i razem wymieszałam, dolalam jeszcze 2 łyżki oleju.
Wszystki suche składniki wsypałam do miski i przemieszałam.
Włączyłam piekarnik na 100' by nagrzewał się podczas mieszania suchych składników z topionym masłem i jajem. Całą masę ciasteczkową mieszałam ręcznie, następnie formowałam lekko spłaszczone placuszki i układałam je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiłam je do ciepłego piekarnika na 10 minut, zwiększając jednocześnie temperaturę pieczenia do 160'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz