Pyszna jest kaczka z figami, ale figi nadziewane gorgonzolą, opakowane w szynkę z Parmy, to prawdziwe niebo w gębie!
SKŁADNIKI : dla 4 osób
- 4 dorodne figi
- 10 dkg gorgonzoli
- 4 plastry szynki parmeńskiej
Figa z gorgonzolą w szynce parmeńskiej |
WYKONANIE:
Figi przekroiłam dość głęboko od góry na krzyż, ale nie do końca, by owoce nie podzieliły się na części. W miejsce nakrojenia włożyłam ser gorgonzola pokrojony w cienkie plastry. Włożyłam go tyle, ile tylko mogło zmieścić się w otwór. Następnie owinęłam figi suszoną szynką parmeńską, którą następnie przypiełam do owocu wykałaczką. Figi piekłam przez kilka minut w piekarniku do czasu rozpuszczenia się sera i przyrumienienia krawędzi szynki. Podałam z sałatą i winegretem. Można zrobić do tego grzanki z białego pieczywa albo upiec focaccię polaną oliwą i posypaną solą morską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz