Sałatka ziemniaczana z kwaszonymi ogórkami |
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
- 5-6 dużych ogórków kwaszonych
- pół białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. gdy są już miękkie ostrożnie przelewamy na sito, by odparowały i wystygły. W tym czasie kroimy ogórki w grubą kostkę, siekamy drobno cebulkę, dodajemy ząbek rozgniecionego czosnku i koperek. Składniki bez ziemniaków mieszamy z jogurtem, majonezem i przyprawami. Wystudzone ziemniaki dodajemy do przygotowanego sosu z ogórkami kiszonymi i delikatnie łączymy mieszając. Sałatkę należy schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę, wtedy jest najsmaczniejsza. Wspaniale smakuje z karkówką z grilla, ale ja dziś przygotowałam ją do pieczonego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz