A to regionalne wielkopolskie piwo śliwkowe zdobywa coraz większą popularność w innych zakątkach naszego kraju. Osobiście lubię je bardzo i polecam.
Szponder wołowy długo duszony w piwie śliwkowym |
- 80dkg wołowiny
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 szkl jasnego piwa
- 1/3 szkl piwa śliwkowego z browaru Miłosław
- szczypta cynamonu
- płaska łyżka miodu lipowego
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- pieprz
- łyżka masła
- łyżka octu balsamicznego
- szczypta kminku
- olej
- sól
- woda
Wykonanie:
- Mięso umyłam, pokroiłam na grube plastry.
- Każdy plaster podsmażyłam na oleju i przełożyłam do drugiego garnka.
- Na patelni, na której wcześniej smażyłam mięso podsmażyłam grubo pokrojone krążki cebuli.
- Gdy cebula się zezłociła, przełożyłam ją do garnka z mięsem.
- Na patelni teraz podsmażałam pokrojone w gruba kostkę marchew, seler, korzeń pietruszki.
- Pod koniec smażenia do warzyw dodałam masło, roztopiłam je i wszystko przełożyłam do garnka z mięsem.
- Do mięsa i warzyw wlałam piwo śliwkowe i zwykłe jasne piwo.
- Garnek wstawiłam na ogień, wrzuciłam kminek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, trochę cynamonu i płaską łyżkę miodu.
- Kiedy całość zawrzała zminimalizowałam ogień i gotowałam na nim mięso z warzywami przez dobre 2 godziny.
- W trakcie gotowania uzupełniłam sos wodą i lekko dosoliłam do smaku.
- Kiedy mięsko było mięciutkie, wyjęłam je z sosu, wyłowiłam też kulki ziela angielskiego i liście laurowe, a warzywa zmiksowałam.
- Powstał w ten sposób aromatyczny, gęsty sos.
- Kawałki wołowiny wyłożyłam na talerze i obficie polałam sosem.
- Szponder podałam z puree z pieczonej pietruszki i ziemniaków oraz ogórkami kwaszonymi z drobno krojona cebulką. Mniam.
Puree z ziemniaków i korzenia pietruszki:
4 średniej wielkości ziemniaki ugotowałam, a 2 pietruszki obrałam, przekroiłam wzdłuż, polałam oliwą, zawinęłam w folię aluminiową i piekłam pół godziny w piekarniku.
Po tym czasie wyłączyłam piekarnik nie wyjmując pietruszek z folii i piekarnika.
W czasie gdy pietruszki już były wyłączone 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowałam.
Na koniec warzywa zblendowałam z łyżką masła i 2 łyżkami mleka oraz szczyptą soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz