SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 15 dkg żółtego twardegotartego sera
- 1/4 zielonej papryki
- sól, pieprz
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta kminku
- oliwa
WYKONANIE:
Farsz:
Boczek, pieczarki, cebulkę i paprykę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzucilam i podsmażyłam boczek, następnie cebulkę i pieczarki.
Wszystko smażyłam dosyć długo, by pieczarki straciły wodę.W innym przypadku ciasto, w które będzie opakowany farsz rozmięknie.
Dodałam zieloną paprykę i przyprawy. Jeszcze chwilkę podsmażyłam. Farsz ostudziłam.
Ser starłam.
Ciasto francuskie pocięłam na sporej wielkości kwadraty. Z jednej szerokości gotowego ciasta wyszły mi 2 kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam łyżkę tartego żółtego sera, a na niego nadzienie z pieczarek.
Kwadraty złożyłam starannie na pół tworząc trójkąty. Krawędź każdego trójkąta dociskałam ząbkami widelca.
Piekarnik rozgrzałam do 220', następnie zmniejszyłam temperaturę do 200'. Do nagrzanego piekarnika wstawiłam blachę z trójkątami francuskimi ułożonymi na pergaminie, w który zawinięte było ciasto w opakowaniu.
Pieczarkowe trójkąty piekłam przez kilka minut obserwując, by przypiekły się na złoto, a nie spaliły na brązowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz