Składniki:
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem z dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich |
- 500g makaronu tagliatelle
- 250g kurek
- 1 mała pierś kurczaka
- szczypta tymianku
- 200g gorgonzoli
- pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- sól
- kilka listków rukoli do przybrania
- 1/3 szkl mleka
WYKONANIE:
Pierś kurczaka pokroiłam w wąskie paski, podsmażyłam na oliwie dodając kurki. Grzyby z kurczakiem przyprawiłam solą i odrobiną tymianku, dodałam pokrojoną w kostkę gorgonzolę i łyżeczkę masła. Zmniejszyłam podgrzewanie i wlałam mleko. Składniki mieszałam do rozpuszczenia się sera. Makaron ugotowałam al dente w dużej ilości wody z łyżeczką soli. Odlałam pół kubka wody od gotowania makaronu, by dodać ją ewentualnie w momencie mieszania makaronu z sosem. (Makaron bardzo chłonie sos).
Makaron połączony z sosem kurkowym wyłożyłam na talerze, dodając garść rukoli do każdego dania. Na koniec potrawę posypałam łuskanymi orzechami włoskimi.
hmmm? chyba się suszę ;) - trochę ta gorgonzola mnie przeraża... ale Pan Mąż zapewne bedzie zachwycony ;)
OdpowiedzUsuń