SKŁADNIKI:
- 1 średnia lub 2 małe cukinie
- 2 średnie najlepiej kwaśne jabłka
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. oleju
- 1 mały (150ml.)jogurt naturalny
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1 tabliczka startej lub drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady
- szczypta soli
WYKONANIE:
Umytą cukinię należy zetrzeć wraz ze skórą na dużych oczkach tarki. Jeśli ma się dużą, przerośniętą cukinię z twardą skórą zapewne lepiej będzie brać warzywo i wyrzucić wnętrze wraz z dużymi twardymi pestkami. Moja cukinia była średniej wielkości, więc starłam ją w całości, Jeśli natomiast dysponujemy małymi , jędrnymi cukiniami, wtedy potrzebne będą dwie sztuki. Ważne, by odcisnąć warzywo z nadmiaru wody.
Masło należy zmiksować, dodając po kolei cukier, jajka i olej. Istotne, by produkty te miały temperaturę pokojową.Następnie trzeba dodawać po trochu wymieszane ze sobą w osobnej misce wszystkie suche składniki (poza cukrem, gdyż on już jest zmiksowany z masłem i jajami). Gdy masa zacznie gęstnieć czas na dodanie jogurtu naturalnego i odciśniętej cukini - wszystko miksować.
Kiedy ciasto będzie gotowe wrzucić do niego 2 jabłka obrane i pokrojone w dużą kostkę oraz poszatkowaną czekoladę. Wszystko przemieszać i wyłożyć na średniej wielkości blaszkę, może być okrągła tortownica wyłożona pergaminem lub wysmarowana masłem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 160' piekarnika bez termoobiegu na 45-50 min. Przed wyjęciem trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku. Ciasto można podawać z płynną czekoladą lub bitą śmietaną. Bez dodatków także jest wspaniałe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz