Sałatka z kukurydzą, pieczonym kurczakiem i owocem persymony |
- 1 owoc kumkwatu (persymony)
- 1 puszka kukurydzy
- pół pieczonego kurczaka
- 4 czubate łyżki majonezu
- łyżeczka sosu worcestershire
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- dodatkowo grzanki z oliwą z pszennego pieczywa
WYKONANIE:
Tradycyjnego pieczonego kurczaka z majerankiem oddzieliłam od kości, pokroiłam w drobną kostkę, odkładając kawałek ładnej piersi ze skórą.
Do poszatkowanego mięsa dodałam kukurydzę, pół owocu kumkwatu drobno pociętego w kosteczkę, majonez, sól, pieprz, sos worcestershire - wszystko wymieszałam.
Pozostałe mięso z kurczaka pocięłam na wąskie plastry i rozłożyłam na talerzach w kształcie wachlarza. To samo zrobiłam z drugą połówką persymony.
Pszenne pieczywo pokrojone w cienkie plastry przesuszyłam w piekarniku, wyłożyłam na talerze i polałam oliwą.
Na koniec, gdy na talerzach znalazły się już plastry kurczaka, kumkwatu i grzanki, wyłożyłam obok sałatkę z kukurydzą, posypałam świeżą natką pietruszki. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz