Naleśniki z serkiem śmietankowym, sosem truskawkowym i melisą |
SKŁADNIKI na ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pól szklanki zimnej wody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cukru waniliowego
- kilka listków melisy
- olej do smażenia
dodatkowo:
- serek śmietankowy o smaku waniliowm
- mus ze świeżych, zmiksowanych truskawek z cukrem (wykorzystałam mus mrożony, przygotowany w czerwcu)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto poza olejem wrzuciłam do miski i wymieszałam (można zmiksować). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Odstawiłam je do lodówki na 3 godziny. Dobrze jeśli ciasto postoi w lodówce, naleśliki będą wtedy puszyste.
Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam naleśniki.
Uwaga! Naleśniki przywierają do patelni, jeśli nie jest ona dobrze rozgrzana.
Wkładałam do naleśników gotowy już przepyszny serek śmietankowy o smaku waniliowym sprzedawany w wiaderkach, po czym składałam naleśniki na pół i jeszcze raz na pół, jak na zdjęciu. Bardzo obficie polałam truskawkowym sosem!! Danie udekorowałam melisą, której smak dobrze łączy się z truskawkami. Pycha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz