SKŁADNIKI: dla 3 osób
Sznycle z indyka z papryką, kaparami i polskim serem pleśniowym lazur |
- 3 cienkie sznycle wykrojone z indyczej piersi
- pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- łyżka kaparów
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sos worcestershire
- 3 plastry sera lazur niebieski lub zielony
- oliwa
- 3 łyżki mąki
- sól
- gruboziarnisty pieprz
WYKONANIE:
Dwie łyżki oliwy rozgrzałam w małym garneczku (można na patelni), włożyłam do niej pokrojoną paprykę i posiekany, nie przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyłam 2 minuty, po czym dołożyłam kapary i natkę pietruszki. Dodałam szczyptę soli i wlałam płaską łyżkę sosu worcestershire. Wszystko dusiłam jeszcze przez jakieś 2 minuty. Jeśli warzywa będą jeszcze kruche, tym lepiej dla ich smaku i wyglądu. Doprawioną paprykę odstawiłam z pieca.
Duszona papryka z sosem worcestershire |
Wykrojone sznycle z indyka osuszyłam ręcznikiem papierowym, by nie strzelały na patelni i szybko się zarumieniły. Mięso posoliłam i obtoczyłam w mące, następnie włożyłam na rozgrzany olej.Gdy sznycle opiekły się na złoty kolor z jednej strony, przełożyłam je na drugą stronę. Podpieczoną stronę posypałam grubo mielonym pieprzem. Małą łyżeczką wyłożyłam na kotlety całą duszoną paprykę i nakryłam ją plastrami sera pleśniowego. Zmniejszyłam ogień pod patelnią i przykryłam ją pokrywą, by kotlety nie przywarły do dna, a ser szybko się stopił.
Po 4-5 minutach od przykrycia kotlety nadają się do konsumcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz