Wątróbka drobiowa smażona z cebulką i jabłkami w majeranku |
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg wątróbek z kurczaka
- mąka
- 1 duża cebula
- 1 duże jabłko
- majeranek ok. 1 łyżeczki
- sól
- pieprz
- olej
WYKONANIE:
Wątróbki umyłam, osuszyłam i obtoczyłam w mące wysypanej na talerz. W tym czasie na dużej patelni rozgrzałam olej. Wątróbki wrzuciłam na tłuszcz. Strzelały i pryskały jak szalone, dlatego przykryłam je pokrywą podnosząc ją od czasu do czasu wypuszczając parę, by wątróbki nie ugotowały się, a usmażyły. Posypalam je pieprzem. Gdy podsmażyły się z jednej strony, przerzuciłam mięso na drugą stronę.
Dorzuciłam do wątróbek cebulkę pokrojoną w półtalarki i jabłko wraz ze skórką krojone w ósemki. Jabłka posypałam majerankiem. Teraz pokrywa już nie była potrzebna. Posoliłam danie znajdujące się na patelni. Pilnowałam, by jabłko i cebulka lekko się przyrumieniły.
Wątróbki podawałam z sałatą i bagietką, ale dobrze smakują też jako danie obiadowe z gotowanymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz