- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego muscovado
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 1/2 szklanki pociętych w kosteczkę suszonych moreli i fig
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 2/3 szklanki dyni tartej na drobnych oczkach (u mnie dynia piżmowa)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kardamonu
- 2 szczypty cynamonu
- szczypta soli
Ciasteczka owsiane z dynią i suszonymi owocami |
WYKONANIE:
Masło roztopiłam w rondelku i przestudziłam, następnie przelałam je do roztrzepanego jajka i razem wymieszałam, dolalam jeszcze 2 łyżki oleju.
Dynię utarłam na drobnych oczkach by uzyskać konsystencję papki.
Wszystki suche składniki wsypałam do miski, przemieszałam.
Włączyłam piekarnik na 100' by nagrzewał się podczas mieszania suchych składników z pastą dyniową, topionym masłem i jajem. Całą masę ciasteczkową mieszałam ręcznie, następnie formowałam lekko spłaszczone placuszki i układałam je na blasze wyłożonej pergaminem. Układając, pozostawiałam 2 centymetrowe przerwy pomiędzy ciasteczkami. Wstawiłam je do ciepłego piekarnika na 10 minut, zwiększając jednocześnie temperaturę pieczenia do 160'.
Okazało się, że ciasteczka znacznie powiększyły swą objętość w trakcie przebywania w piecu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz