Zupa w stylu francuskim. Trochę podobna do klasycznej zupy cebulowej
SKŁADNIKI:
Zupa z porów z dojrzałym camembertem |
SKŁADNIKI:
- 1 duży por
- 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 mały ząbek czosnku
- ½ szklanki półwytrawnego białego wina
- płaska łyżeczka mąki
- szczypta cukru
- 3 duże plastry dobrego sera camembert
- grzanki razowe
- oliwa
WYKONANIE:
- Por należy umyć, przekroić wzdłuż, pociąć w cienkie plasterki, dusić na małym ogniu na oliwie przez kilkanaście minut by zmiękły, ale nie przypiekły się. Pod koniec duszenia należy dodać drobno pokrojony czosnek, zioła i łyżeczkę mąki. Wszystko przemieszać, po czym zalać gorącym bulionem i połową szklanki białego wina.
- Zupę należy gotować na małym ogniu jeszcze przez jakieś 20 minut, podsmażając w tym czasiena patelni pokrojone w kostki razowe pieczywo (możemy je podsmażać na oliwie, ale warto dodać łyżeczkę masła, wtedy grzanki wchłoną jego aromat)
- Gorącą zupę można lekko zmiksować, pozostawiając w niej jednak większość nierozdrobnionych fragmentów, przełożyć na talerze i posypać grzankami, układając obok duże kawałki rozpływającego się sera camembert.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz