Pamiątkowe zdjęcie u producenta wina chianti. Na zdjęciu widać przedwojenny transport chianti. |
Do najpopularniejszego sosu włoskiego dodałam dziś jeszcze papryczkę peperoni i świeże oregano.
Pappardelle z pomidorami i parmezanem |
Składniki na 3- 4 porcje:
- 500g makaronu pappardelle
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 dużych dojrzałych pomidorów bez skóry lub pomidory w puszce dobrej jakości
- świeża lub suszona bazylia
- świeże oregano
- szklanka parmezanu startego na najdrobniejszych oczkach
- 2 duże ząbki czosnku
- pół papryczki peperoni z nasionami
- sól
WYKONANIE:
- Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek, wrzuciłam do niej rozduszone ząbki czosnku i drobno pokrojoną papryczkę peperoni oraz łyżkę bazylii. Przesmażyłam przez minutę, by czosnek nie zaczął brązowieć. Do oliwy z przyprawami dodałam drobno pokrojone spażone i obrane ze skórki słodkie,czerwone pomidory (można wrzucić te z puszki, ale koniecznie dobrej jakości ,by nie były kwaśne i rozcieńczone wodą). Sos doprowadziłam do wrzenia , lekko posoliłam.
- Wodę na makaron zagotowałam w dużym garnku, dodałam łyżeczkę soli i makaron. Gotowałam go al dente przez 7 minut, następnie odcedziłam, zostawiając kubek gorącej wody od gotowania makaronu.
- Parmezan starłam.
- Makaron wrzuciłam do gorącego sosu pomidorowego, dodałam trochę wody z gotowania, by makaron ładnie okleił się sosem i nie był zbyt suchy. Wsypałam do niego parmezan, pozostawiając po łyżce na porcję. Wszystko delikatnie wymieszałam, nałożyłam na talerze i posypałam pozostałym parmezanem i dodałam świeże gałązki oregano.
- Gotowe!!
Palio w Sienie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz