Sałata w vinegrecie z oleju arganowego, z camembertem w cieście francuskim i krokantem z orzechów włoskich |
SKŁADNIKI dla 3 osób:
- 1,5 szt sera camambert
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/4 szkl orzechów włoskich
- łyżka miodu
- sałata i rukola
- 3 łyżeczki żurawiny
Sos vinegret z oleju arganowego i syropu klonowego:
- 2 łyżki oleju arganowego spożywczego
- 1 mały roztarty ząbek czosnku
- pół łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki sosu należy wlać do filiżanki lub małego słoika i dokładnie wymieszć. Słoik można zakręcić i wstrząsnąć. Po wymieszaniu do sosu powinno się dodać łyżeczkę wody.
WYKONANIE:
Krokant z orzechów włoskich z miodem
- Orzechy należy wyłuskać i wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, chwilę mieszać wyprażając. Teraz do orzechów trzeba dodać łyżkę miodu i smażyć razem z nim, by orzechy obtoczyły się w jego słodyczy. Uprażone miodowe orzechy należy wyłożyć na deskę kuchenną lub folię spożywczą i pozostawić do wystudzenia. Tak przygotowane orzechy są doskonałym dodatkiem do sałat, serów i deserów. Można je przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Camembert w cieście francuskim
- Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto francuskie należy rozwinąć i podzielić na 3 części. Camembert trzeba przekroić wzdłuż, z każdego sera tworząc dwa krążki. Na każdy płat ciasta trzeba położyć porcję sera skórką do dołu i zapakować na kształt paczuszki. Ważne, by do sera w środku dostawało się powietrze, a paczuszka była zamknięta niezbyt szczelnie.Porcje camemberta w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia się ciasta w temp. 190'C.
- Liście sałat wrzucamy do dużej miski i zalewamy je połową winegretu, mieszamy i układamy na talerzach.
- Porcje sera układamy obok sałat i posypujemy orzechowym krokantem. Całość skrapiamy pozostałym winegretem, dodając z boku talerza łyżeczkę konfitury z żurawiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz