Kotlet z karkówki duszony w warzywach i piwie |
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże kotlety z karkówki
- 1 średnia marchewka
- pół korzenia pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1 mała cebula
- 1 zielona gałązka selera
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml piwa
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- olej
- szczypta suszonej bazylii
- pieprz mielony
- 5 nasion ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki mąki do obtoczenia kotletów
Wykonanie:
- Plastry z karkówki lekko rozbiłam tłuczkiem, posoliłam, mocno popieprzyłam i obtoczyłam w mące, następnie położyłam na rozgrzanym oleju. Mięso podsmażyłam z obu stron na rumiano, dodałam do niego drobno pokrojoną cebulkę i także podsmażylam.
- Marchewkę, seler i korzeń pietruszki starłam na tarce o grubych oczkach. Zieloną gałązkę selera pokroiłam. Wszystkie starte warzywa wraz z zieloną częścią selera dodałam do smażonego mięsa z cebulą i mieszając podsmażałam. W międzyczasie dodałam do warzyw liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, sól i szczyptę suszonej bazylii oraz łyżeczkę ostrej musztardy. Mięso z warzywami podlałam piwem.
- Mięso dusiłm w warzywach na małym ogniu przez 1,5 godziny, do czasu aż stało się mięciutkie i przeszło smakiem sosu.
- My zjedliśmy karkówkę zaraz po przygotowaniu, natomiast według mnie znacznie smaczniejsza jest ona dnia następnego, kiedy całkowicie przesiąknie piwno-musztardowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz