Pyszna zapiekanka z kurczakiem, cukinią i ziemniakami |
Składniki:
- 1 duża pierś kurczaka
- pół puszki zielonego groszku
- ćwierć czerwonej papryki
- 1 mała lub pół średniej cukini
- 6 średnich ziemniaków
- 120-150g sera mozzarella
- zioła prowansalskie
- bazylia
- pieprz
- sól
- oliwa
WYKONANIE:
Pierś kurczaka pokroiłam w drobne paski i podsmażyłam na oliwie, posoliłam i popieprzyłam dodając pokrojoną w kostkę paprykę. Dodałam groszek i przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Cukinię pokroiłam w cienkie plastry i podsmażyłam na patelni z obu stron posypując szczyptą suszonej bazylii, ziół prowansalskich i odrobiną soli.
Plastry cukini przełożyłam na mięso z groszkiem.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grube, 7 milimetrowe plastry i obgotowałam w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie odcedziłam je na sicie i ułożyłam pojedynczą warstwę na cukini. Ziemniaki posoliłam i skropiłam oliwą.
Na koniec starłam na grubych oczkach150g mozzarelli i położyłam na ziemniakach.
Zapiekankę wstawiłam do letniego piekarnika na 25 minut. Piekłam ją w 160'C.
Pierś kurczaka pokroiłam w drobne paski i podsmażyłam na oliwie, posoliłam i popieprzyłam dodając pokrojoną w kostkę paprykę. Dodałam groszek i przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Cukinię pokroiłam w cienkie plastry i podsmażyłam na patelni z obu stron posypując szczyptą suszonej bazylii, ziół prowansalskich i odrobiną soli.
Plastry cukini przełożyłam na mięso z groszkiem.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grube, 7 milimetrowe plastry i obgotowałam w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie odcedziłam je na sicie i ułożyłam pojedynczą warstwę na cukini. Ziemniaki posoliłam i skropiłam oliwą.
Na koniec starłam na grubych oczkach150g mozzarelli i położyłam na ziemniakach.
Zapiekankę wstawiłam do letniego piekarnika na 25 minut. Piekłam ją w 160'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz