Szybka zupa z białej fasoli z lubczykiem i tymiankiem |
Składniki dla 3 osób;
- 10dkg boczku surowego wędzonego
- 2 kiełbasy chłopskie (dobrze doprawiona majerankiem śląska)
- 1 średni ziemniak
- 1 marchew
- 1/2 cebuli
- pół korzenia pietruszki
- 1 plaster selera (u mnie z pokrojonymi liśćmi)
- 2 puszki białej fasolki
- szczypta tymianku
- gałązka świeżego lubczyku
- pół kostki bulionu z kurczaka
- pieprz
- olej rzepakowy
WYKONANIE:
Boczek i kiełbaskę pokroiłam w niezbyt drobną kostkę i podsmażyłam na oleju. Wkroiłam do nich poszatkowaną cebulę i smażyłam wszystko razem. Do smażonych mięs i cebulki dodałam pokrojonego w grubą kostkę ziemniaka, marchewkę, korzeń pietruszki i seler wraz z liśćmi. Jeszcze chwilę przesmażyłam kiełbaskę z boczkiem i warzywami, po czym wlałam do nich bulion, dodałam przyprawy igałązkę lubczyku. Po kilkunastu minutach gotowania wrzuciłam do zupy fasolkę z puszki wraz z całym zawartym w niej płynem. Fasolkę dodałam, gdy warzywa w zupie były już prawie miękkie. Wraz z fasolką gotowałam zupę jeszcze kilka minut.
Gotową, treściwą fasolówkę serwowałam z pyszną razową pajdą chleba.
Oj, ale apetycznie wygląda ta zupa, na taką pogodę jest idealna :)
OdpowiedzUsuń