Udka z kaczki pieczone z pigwą i jabłkami |
Składniki dla 2 osób:
- 2 udka z kaczki
- 2 czubate łyżki majeranku
- sól
- 1 duże sodkie jabłko
- 2 owoce pigwy
- pieprz
- łyżeczka mąki
- woda
WYKONANIE:
- Udka natarłam solą i dużą ilością majeranku. Kaczkę włożyłam do brytfanny, dodałam do niej jedno słodkie, pocięte na ćwiartki jabłko i 2 owoce pigwy pozbawione pestek i przecięte na pół.
- Mięso podlałam połową szklanki wody i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
- Kaczkę piekłam w 180'C przez godzinę, obracając ją w tym czasie 2 razy, by zrumieniła się z wszystkich stron.
- Po godzinie, kiedy skórka była mocno przypieczona, przykryłam brytfannę pokrywą i wyłączyłam piekarnik pozostawiając tam mięso na kolejną godzinę.
- Dopiero przed serwowaniem kaczki podgrzałam ją jeszcze raz w piekarniku, następnie całą brytfannę ustawiłam na piecu wyjmując pojedyncze kawałki owoców i pozostawiając je do dekoracji.
- Sos: Pozostałe upieczone owoce roztarłam w kaczym sosie, zagotowałam, dodając ćwierć szklanki zimnej wody wymieszanej dokładnie z odrobiną mąki.
- Kaczkę serwowałam z wielkopolskimi pyzami drożdżowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz