poniedziałek, 20 października 2014

Sałatka ziemniaczana z kwaszonymi ogórkami

Sałatka ta, to bardzo stary, sprawdzony przepis na dobry dodatek do pieczonych mięs. Swietna także do mięs z grilla, pod warunkiem że jest dobrze schłodzona. Ważne, by kawałki ziemniaków i ogórków kiszonych nie były pokrojone na malutkie kawałeczki jak w typowej polskiej sałatce jarzynowej, ale w wielkie kostki widoczne na zdjęciu. Ziemniaki powinny być odmiany sałatkowej, w żadnym wypadku nie sypkie i rozpadające się, bo z sałatki zrobi się pasta.

Sałatka ziemniaczana z kwaszonymi ogórkami


SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
  • 5-6 dużych ogórków kwaszonych
  • pół białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz


WYKONANIE:

    Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. gdy są już miękkie ostrożnie przelewamy na sito, by odparowały i wystygły. W tym czasie kroimy ogórki w grubą kostkę, siekamy drobno cebulkę, dodajemy ząbek rozgniecionego czosnku i koperek. Składniki bez ziemniaków mieszamy z jogurtem, majonezem i przyprawami. Wystudzone ziemniaki dodajemy do przygotowanego sosu z ogórkami kiszonymi i delikatnie łączymy mieszając. Sałatkę należy schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę, wtedy jest najsmaczniejsza. Wspaniale smakuje z karkówką z grilla, ale ja dziś przygotowałam ją do pieczonego kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz