sobota, 31 października 2015

Tarta z kapustą kiszoną, boczkiem i pieczarkami

Tarta po polsku, czyli kruche ciasto z tymiankiem i farszem z kiszonej kapusty, mnóstwem smażonych pieczarek i pachnącego boczku.
Wyszło pysznie!! Taka jesienna inspiracja. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do barszczu czerwonego, zupy grzybowej... Dobrze smakuje z sosem czosnkowym lub gorącym sosem pieczarkowym. Można ją jeść na gorąco, ale także jako zimną przekąskę.
Tarta z kapustą kiszoną, boczkiem i pieczarkami
Tarta z kapustą kiszoną, boczkiem i pieczarkami

Składniki:

ciasto na formę do tarty 28cm:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 1 żółtko
  • ok. 3 łyżek zimnej wody
farsz:
  • 20 dkg kwaszonej kapusty
  • 8 dużych pieczarek
  • 2 białe cebule
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka + 1 białko
  • 60dkg wędzonego sera żółtego radamer
  • łyżka szatkowanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • łyżeczka masła
Wykonanie:

ciasto:
  • Żółtko oddzielić od białka, wbić do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać mąkę, masło pokrojone nożem na mniejsze kawałki (nie powinno być zbyt miękkie), sól, tymianek. Ciasto wyrobić ręcznie, dodając wodę według potrzeby. Musi być zwarte, nie przyklejające się do dłoni. Może się okazać, że wody trzeba dodać troszkę mniej lub podsypać ciasto większą ilością mąki.
  • Wyrobione ciasto powinno schłodzić się w lodówce przynajmniej przez pół godziny.
  • Schłodzone ciasto należy rozwałkować i włożyć do natłuszczonej formy. Ciasto powinno przykryć także brzegi formy, by można było wlać do niej farsz. 
  • Ciasto w formie należy ponakłuwać widelcem, by podczas pieczenia nie powstały pęcherze.
  • Wstawić formę do nagrzanego do 160' piekarnika i podpiec spód do zezłocenia.
farsz:
  • Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Do podduszonej cebuli dodać pocięte w półplasterki pieczarki, pieprz, sól i łyżeczkę wody z kiszonej kapusty, by pieczarki zachowały jasny kolor. Boczek drobno pokroić , przesmażyć wraz z pieczarkami.Usmażone składniki przełożyć do przygotowanej miski.
  • Kiszoną kapustę przepłukać jeśli jest zbyt kwaśna, odcisnąć z cieczy i poszatkować.
  • Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażyć z łyżeczką masła i odrobiną oleju. 
  • Kapustę wymieszać ze smażonymi pieczarkami, dodać szatkowaną natkę pietruszki
  • W osobnej miseczce wymieszać jogurt naturalny z jajkami i białkiem oddzielonym od żółtka dodanego do kruchego ciasta. 
  • Żółty wędzony ser zetrzeć na tarce, dodać do jogurtu z jajami ,posolić, wymieszać.
Farsz wyłożyć na podpieczony kruchy spód, zalać masą jogurtową, wstawić do nagrzanego do 160' piekarnika. Jeśli nadzienie nakładamy na jeszcze gorący spód, pieczenie trwa około 35 minut. Jeśli natomiast spód był upieczony wcześniej i przestygł, pieczenie trwa około 50 minut. Gdy skórka tarty mocno zbrązowieje w piekarniku, możemy ją przykryć pergaminem na czas ostatnich minut pieczenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz