sobota, 31 października 2015

Wilgotne muffinki jogurtowe z gorzką i białą czekoladą

Bardzo dobre, szybkie w przygotowaniu, wilgotne i niestety pożarte prawie w całości jeszcze przed wystudzeniem, dlatego do dnia następnego pozostały tylko trzy. Ja z tej ilości zrobiłam 15 muffinek.
Wilgotne muffinki z gorzką i białą czekoladą
Wilgotne muffinki z gorzką i białą czekoladą
Wilgotne muffinki z gorzką i białą czekoladą
Składniki: 
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:


  • Do miseczki wlałam wrzątek, wstawiłam do niego na chwilę pojemniczek z jogurtem, by miał temperaturę pokojową, wpływa to na lepsze wyrośnięcie mufinek.
  • W misce roztrzepałam jaja, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy, dosypałam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko wymieszałam, wlałam do papierowych foremek mufinkowych do 1/3 wysokości i wstawiłam na 15 min. do nagrzanego do 160' piekarnika. 
  • Wyjęłam gdy wyrosły i zrumieniły się na powierzchni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz