czwartek, 9 października 2014

Rozpływające się w ustach ciasto mocno czekoladowe z cukinią i jabłkami

To moje drugie podejście do ciasta czekoladowego z cukinią. Tym razem efekt był satysfakcjonujący, dlatego zamieszczam ten  przepis. Jest to ciasto dla smakoszy czekolady. Wytrawne w smaku, puszyste i jednocześnie wilgotne o kremowej, delikatnej konsystencji. Dzięku zmiksowaniu cukini w cieście nie widać żadnych jej fragmentów, nie wyczuwa się jej smaku. To doskonałe rozwiązanie na zagospodarowanie nadmiaru tego warzywa, którym obdarowuje mnie co roku rodzina.





SKŁADNIKI: 


  • 1 średnia lub 2 małe cukinie
  • 2 średnie najlepiej kwaśne jabłka
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 mały (150ml.)jogurt naturalny
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 1 tabliczka startej lub drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • szczypta soli


WYKONANIE:
Umytą cukinię należy zetrzeć wraz ze skórą na dużych oczkach tarki. Jeśli ma się dużą, przerośniętą cukinię z twardą skórą zapewne lepiej będzie brać warzywo i wyrzucić wnętrze wraz z dużymi twardymi pestkami. Moja cukinia była średniej wielkości, więc starłam ją w całości, Jeśli natomiast dysponujemy małymi , jędrnymi cukiniami, wtedy potrzebne będą dwie sztuki. Ważne, by odcisnąć warzywo z nadmiaru wody.
Masło należy zmiksować, dodając po kolei cukier, jajka i olej. Istotne, by produkty te miały temperaturę pokojową.Następnie trzeba dodawać po trochu wymieszane ze sobą w osobnej misce wszystkie suche składniki (poza cukrem, gdyż on już jest zmiksowany z masłem i jajami). Gdy masa zacznie gęstnieć czas na  dodanie jogurtu naturalnego i odciśniętej cukini - wszystko miksować.
Kiedy ciasto będzie gotowe wrzucić do niego 2 jabłka obrane i  pokrojone w dużą kostkę oraz poszatkowaną czekoladę. Wszystko przemieszać i wyłożyć na średniej wielkości blaszkę, może być okrągła tortownica wyłożona pergaminem lub wysmarowana masłem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 160' piekarnika bez termoobiegu na 45-50 min. Przed wyjęciem trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku. Ciasto można podawać z płynną czekoladą lub bitą śmietaną. Bez dodatków także jest wspaniałe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz