Roladki z kurczaka ze śliwką i czosnkiem w wędzonej szynce |
- 2 małe piersi kurczaka
- 8 plastrów wędzonej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
- 8 śliwek suszonych kalifornijskich
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki majeranku
- olej
- 2 łyżki masła (część do wnętrza roladek, druga część do smażenia pieczarek)
- sól
- pieprz
- 1/2 kilograma małych pieczarek
- pół łyżeczki soku z cytryny
Roladki z kurczaka ze śliwką i czosnkiem w wędzonej szynce |
WYKONANIE:
- Obie piersi kurczaka rozcięłam wzdłuż. Otrzymałam w ten sposób 4 płaty.
- Każdy płat mięsa posoliłam i popieprzyłam.Na środku każdej piersi ułożyłam po cienkim kawałeczku masła (ok. pół łyżeczki na porcję), 2 plasterki czosnku, dwie śliwki i szczyptę majeranku. Mięso zwinęłam w rulony.
- Szynkę ułożyłam na blacie stołu, przygotowując po dwa plastry na porcję mięsa.
- Starennie owinęłam w nią piersi kurczaka, i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu bez pokrywy, polałam olejem i piekłam w temperaturze 160'C przez 20 minut,
- W tym czasie umyłam pieczarki , kupiłam malutkie bo moim zdaniem danie z grzybami w całości ciekawie prezentuje się na półmisku.
- Na patelni rozgrzałam olej i dodałam łyżkę masła, wrzuciłam pieczarki, posoliłam je i obficie posypałam pieprzem. Mieszałam drewnianą łopatką do odparowania soków z patelni.
- Na początku smażenia grzybów dodałam też sok z cytryny, który nie zmienia smaku pieczarek, a powoduje, że nie brązowieją.
- Kiedy mięso się upiekło, obłożyłam je na półmisku smażonymi pieczarkami.
mniam ;)
OdpowiedzUsuńps. znalazłam dzisiaj fajny filtr w picsassie do zdjęć nazywa się łomografia, atrakcyjnie jedzenie wygląda jak się nim zdjęcie podciągnie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, koniecznie muszę się zainteresować.
Usuńjedne z najlepszych roladek!
OdpowiedzUsuńNajlepszego w Nowym Roku :)
Dziękuję za miłe słowa!!
Usuń