Szybka sałata z wędzonym pstrągiem i pomarańczami |
Składniki dla 2 osób:
- 150g wędzonego pstrąga
- 4 garście podartych liści sałaty
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 łyżki prażonych nasion słonecznika
- pół zielonego ogórka grunrowego lub ćwiartkę szklarniowego bez skóry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Liście sałaty podarłam i ułożyłam na talerzach.
- Pstrąga podzieliłam na części i ułożyłam na sałacie.
- Pomarańcze okroiłam grubo ze skóry dostając pozbawiając je białej błonki, po czym pokroiłam w grube plastry.
- Plastry pomarańczy ułożyłam na krawędziach talerzy.
- Ogórka obranego ze skóry także pokroiłam w plasterki i ułożyłam na sałacie i pstrągu
- Na wierzch rzuciłam kapary , a na koniec pestki słonecznika wyprażone na suchej patelni.
- Całość polałam sosem ze zmieszanych ze sobą składników.
- Serwowałam natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz