Naleśniki z twarożkiem, czekoladą i orzechami włoskimi |
SKŁADNIKI na ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pól szklanki zimnej wody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
dodatkowo:
- serek śmietankowy o smaku waniliowm
- 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki nutelli
- 4 łyżki mleka
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na ciasto poza olejem wrzuciłam do miski i wymieszałam (można zmiksować). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Odstawiłam je do lodówki na 3 godziny. Dobrze jeśli ciasto postoi w lodówce, naleśniki będą wtedy puszyste.
- Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam naleśniki.
- Wkładałam do naleśników gotowy już, przepyszny serek śmietankowy o smaku waniliowym, sprzedawany w wiaderkach. Na każdą porcję sera wsypałam kilka orzechów włoskich, po czym składałam naleśniki na pół i jeszcze raz na pół, jak na zdjęciu.
- Nutellę wraz z mlekiem podgrzałam w małym garneczku, po czym zdjęłam z palnika i dokladnie wymieszałam.
- Naleśniki polałam czekoladowym sosem i posypałam orzechami - gotowe!
orzechy uprażyłaś, czy surowe?
OdpowiedzUsuńEmilko, orzechy zwykle prażę i chowam do słoika, by wykorzystać do różnych dań. Te na zdjęciu są wyprażone, natomiast bez prażenia też się nadają do naleśników.
OdpowiedzUsuńale nie są tak smaczne ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Jeszcze lepsze są podlane łyżką miodu podczas prażenia na patelni, tak powstaje krokant. Także można go zamknąć w słoiczku po wystudzeniu. Swietny do ciast, deserów, sałat. Polecam!
OdpowiedzUsuń