Ravioli z grzybami leśnymi, mozarellą, parmezanem i masłem szałwiowym |
Składniki dla 3 osób - 3 duże sztuki :
do polania pierożków:
- 3 łyżki masła
- kilka listków szałwi
- 3 łyżki tartego parmezanu
farsz:
- 60g (pół kulki) mozarelli
- 3 łyżki drobno tartego parmezanu
- 10 dkg suszonych grzybów leśnych
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 mała cebula
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy
- pieprz
- sól
- 1 szklanka wody
ciasto:
- 100g mąki
- sól
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy
WYKONANIE:
farsz:
- Grzyby gotowałam w wodzie z solą, zielem angielskim i liściem laurowym przez 25 minut.
- W tym czasie drobno pokrojoną cebulkę zeszkliłam na maśle i odrobinie oliwy.
- Odcedzone grzyby przełożyłam do miski, dodałam do nich podsmażoną cebulkę i zmiksowałam blenderem na krem.
- Do masy dodałam grubo mielony pieprz, startą mozarellę i parmezan. Wszystko dokładnie wymieszałam.
farsz do ravioli z grzybów leśnych, mozarelli i parmezanu
ciasto:
- Mąkę wsypałam do miski, wbiłam do niej jajko, dodałam szczyptę soli i łyżeczkę oliwy. Ciasto ugniatałam, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
- Ciasto przykryłam czystą ściereczką bawełnianą i odstawiłam na pół godziny w temp. pokojowej.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na bardzo cienki płat i wykroiłam z niego 6 kwadratów o bokach 10-11cm
- Na trzy kwadraty nałożyłam farsz, a pozostałymi trzema przykryłam nadzienie ( by kwadraty dobrze się skleiły palec namoczyłam w wodzie i przejechałam nim wzdłuż krawędzi dolnego kwadratu jeszcze przed nałożeniem warstwy górnej ciasta).
- Teraz starannie docisnęłam górny płat ciasta ręcznie, po czym zrobiłam wzorek poprzez odciśnięcie zębów widelca.
- W garnku zagotowałam 2 litry wody, posoliłam łyżeczką soli i delikatnie włożyłam 3 duże kwadraty ravioli. Gotowałam je 8-10minut.
- Odcedzone ravioli polałam stopionym masłem z podsmażonymi w nim, chrupiacymi i aromatycznymi liśmi szałwi, całość posypałam parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz