Wigilijna kapusta z grzybami |
Składniki:
- 60 dkg kapusty kwaszonej
- 4 duże garście suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 3 naprawdę duże cebule
- 20 rodzynek
- olej
- 1 łyżka masła
- 5 ziaren angielskich
- 2 liście laurowe
- pieprz grubo mielony
- łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
- sól
- 2 szklanki bulionu warzywnego
WYKONANIE:
- Suszone grzyby zalałam 2 szklankami wody i odstawiłam na noc do namoczenia.
- Następnego dnia cebule obrałam i pocięłam w kosteczkę, zeszkliłam na oleju.
- Kapustę przepukałam na sicie, by pozbawić ją nadmiaru kwasu. Jeśli jednak jest słabo ukiszona nie trzepa jej płukać.
- Kapustę odcedziłam i przełożyłam do garnka z podsmażoną cebulą, dodałam do niej namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia, bulion, przyprawy i łyżkę masła.
- Kapustę gotowałam do czasu odparowania nadmiaru płynu(około 40 min.)
- 20 minut przed końcem gotowania dorzuciłam do niej garść rodzynek, by oddały swoją słodycz, a jednocześnie nie rozgotowały się.
- Tak przygotowaną kapustę najlepiej jest zropić poprzedniego dnia. Wtedy się przegryzie.
- Ja po ugotowaniu zamykam ją czasami w wyparzone słoiki, te odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
- Kapusta nadaje się do jedzenia nawet po kilku tygodniach, a najsmaczniejsza jest odsmażana.
- Polecam!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz