Pyszna surówka z pora i jabłek - idealna do pieczeni |
- pół średniego pora
- 2 jabłka winne (u mnie szara reneta)
- 1, 5 łyżki majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- sól
- szczypta cukru
- łyżka koperku do dekoracji i kilka kawałków skórki z cytryny
Pyszna surówka z pora i jabłek - idealna do pieczeni |
WYKONANIE:
- Pora wraz z zieloną częścią umyłam i przecięłam na pół wzdłuż.
- Pokroiłam go w półkrążki, wrzuciłam na sito i polałam litrem wrzątku z czajnika, by por złagodniał w smaku, stał się delikatniejszy. Wystudziłam go.
- Jabłka obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam do nich sok z cytryny.
- Wystudzone kawałki pora połączyłam z jabłkami, dodałam do nich, sól, pieprz, cukier, majonez.
- Wymieszaną surówkę schłodziłam w lodówce przez 2 godziny (można dłużej), by smaki się połączyły, przegryzłyi nabrały odpowiedniej temperatury.
- Przed podaniem jeszcze raz przemieszałam i posypałam zielonym koperkiem i odrobiną skórki z cytryny
fajny pomysł na lekką surówkę
OdpowiedzUsuńWesołych!