Świąteczny półmisek porcjowanych mięs, panierowane roladki z kurczaka i roladki w wędzonej szynce |
Panierowane roladki z kurczaka z farszem z suszonych pomidorów i sera camembert - delikatne i soczyste |
Składniki na 4 roladki:
- 2 małe piersi kurczaka
- 8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy lub oleju
- 4 duże plastry sera camembert
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta i mąka do panierowania
- olej
WYKONANIE:
- Piersi kurczaka rozcięłam wzdłuż, tworząc 2 płaty z każdego kawałka mięsa.
- Każdy płat lekko rozbiłam tłuczkiem, posoliłam i popieprzyłam
- Na środku każdej porcji mięsa ułożyłam po 2 pomidory, nie odsączając ich mocno z oliwy. Dodałam po grubym, dużym plastrze camemberta.
- Teraz starannie zwinęłam roladki, lekko wyciekała z nich oliwa.
- Przygotowałam trzy płaskie talerze, na jednym rozmąciłam widelcem jajko z łyżką wody, na kolejny wysypałam mąkę, a na trzeci bułkę tartą.
- Zwinięte piersi kurczaka dokładnie obtoczyłam w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Roladki smażyłam na patelni do zezłocenia się panierki, następnie przełożyłam je na blachę do pieczenia i podpiekłam w nagrzanym piekarniku w 160' przez 10 minut.
- Gotowe i pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz