Złociste klopsiki wieprzowe z mozzarellą i koperkiem |
Złociste klopsiki wieprzowe z mozzarellą i koperkiem |
Składniki na 8 klopsików:
- 30 dkg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 jajko
- 60g (pół kuli) mozzarelli
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- pół dużego pęczka koperku
- pół dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanych listków lubczyku
- szczypta majeranku
- olej rzepakowy
- mąka do panierowania
Wykonanie:
- Zmieloną wieprzowinę włożyłam do dużej miski.
- Cebulkę pokroiłam w bardzo drobną kostkę, podsmażyłam na złoto na oleju. Pod koniec smażenia do cebulki dodałam dużo posiekanego koperku. Chwilę przemieszałam i wyłączyłam piec.
- Zawartość patelni włożyłam do miski z mięsem.
- Dodałam surowe jajko, rozciśnięty w prasce czosnek, majeranek, lubczyk,sól, pieprz i bułkę tartą.
- Mozzarellę starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do masy mięsnej, dokładnie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej.
- Z masy mięsnej formowałam małe wałeczki mocząc dłonie w zimnej wodzie, by mięso się do nich nie przyklejało.
- Na talerz wysypałam mąkę i obtoczyłam w niej każdy klopsik.
- Obsmażyłam mięsne wałeczki z wszystkich stron.
- Serwowałam z młodym bobem gotowanym z koperkiem, następnie podsmażonym na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz