Krokiety moje są idealne jako dodatek do barszczu, bądź też solo z pysznym sosem jogurtowo- czosnkowym.
Chrupiące krokiety z mięsem wieprzowym |
Chrupiące krokiety z mięsem wieprzowym |
farsz:
- 1/2 kg mielonej wieprzowiny, najlepiej karkówki lub łopatki
- 1 cebula
- majeranek
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
naleśniki:
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. zimnego mleka
- 1/2 szkl zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia
- 1 jajko
- łyżka wody
- bułka tarta
- olej
Wykonanie:
- Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszałam rózgą. Powstała masa musi mieć konsystencję gęstej śmietanki. Jeśli jest zbyt rzadka należy dosypać trochę mąki. Jeśli natomiast jest za gęsta, podlać wodą lub mlekiem.
- Patelnie z łyżką oleju mocno rozgrzałam i wylewałam na nią ciasto naleśnikowe. Gdy ciasto z zewnątrz się ścięło, przekładałam naleśnik na drugą stronę do zrumienienia.
- Z tej ilości ciasta otrzymałam 7 naleśników.
- Mięso na farsz podsmażyłam na patelni, doprawiając solą, majerankiem i pieprzem.
- Gdy mięso się zarumieniło dodałam do niego drobniutko skrojoną cebulkę.
- Kiedy cebula się zezłociła zdjęłam patelnię z ognia i wcisnęłam do mięsa czosnek oraz całe surowe jajo-wszystko przemieszałam.
- Lekko przestudzony farsz nakładałam łyżką na zimne naleśniki składając je w kopertę, czyli najpierw dwa przeciwległe boki, następnie pozostałe dwa boki.
- Przygotowałam dwa talerze. Na jeden wysypałam bułkę tartę, a na drugim roztrzepałam widelcem jajko z łyżką wody.
- Złożone, nadziane mięsem naleśniki panierowałam po kolei w jaju i bułce tartej, po czym podsmażałam z obu stron na patelni z olejem.
- I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz