Barszcz czerwony z mięsnymi kuleczkami wołowymi |
na mięsne kuleczki
- 30 dkg mielonej wołowiny
- 1 jajko
- łyżeczka majeranku
- pieprz
- sól
- ząbek czosnku
na barszcz:
- 2 duże buraki
- żeberka wędzone (z pięcioma kostkami)
- 3 suszone grzybki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- pieprz
- ząbek czosnku
- garść majeranku
- ocet do smaku
- cukier
- sól
- woda
Wykonanie:
- Buraki obrałam i pokroiłam na części w grube plastry.
- Zalałam pięcioma szklankami wody, dodałam ziele angielskie, wędzone żebro, majeranek, grzybki, sól, goździki, pieprz.
- Całość gotowałam aż do miękkości buraków i żeberek dolewając trochę wody.
- Pod koniec gotowania barszczu dodałam do niego łyżkę octu i trochę cukru do smaku.
- W tym czasie mięso mielone wymieszałam z jajkiem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami i formowałam małe kuleczki, mniejsze od orzecha włoskiego.
- Barszcz przecedziłam na sicie. Mięso z żeberek pochodzące z barszczu jest przepyszne i nadaje się do zjedzenia. Można je wkroić do zupy.
- Odcedzony barszcz jeszcze raz zagotowałam, wkładając do niego kuleczki wołowe.
- Wraz z mięsem gotowałam barszczyk przez około 5-7 minut na bardzo małym ogniu.
- Pod koniec gotowania małym sitkiem zdjęłam z powierzchni barszczu szumowiny powstałe z gotowania wołowiny.
- Do gorącego, ale wyłączonego już barszczu wcisnęłam ząbek czosnku i dodałam szczyptę majeranku.
- Wszystko przemieszałam i natychmiast podawałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz