Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów |
- 2 duże czerwone papryki
- 500ml koncentratu pomidorowego w kartonie
- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta kminu rzymskiego mielonego
- szczypta mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
Wykonanie:
- Umyte papryki wraz z ogonkiem w całości wstawiłam na blaszce do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiłam na 160' i piekłam przez 20 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim paprykę na pół godziny.
- Przestudzone papryki obrałam ze skóry, oderwałam ogonki i wyjęłam gniazda nasienne.
- w rondelku na maśle i oliwie podsmażyłam na złoto drobno pokrojoną cebulkę, dodałam do niej marchewkę skrojoną w cienkie plasterki. Wraz z marchewką dusiłam cebulkę jeszcze kilka minut, dodałam do nich szczyptę mielonego kminu i ostrej papryki w proszku.
- Do marchewki z cebulką wlałam przecier pomidorowy, pieczone papryki, posoliłam i całość gotowałam kilkanaście minut. Przecier miałam gęsty, więc dolałam do zupy pół szklanki wody.
- Całość zblendowałam, rozlałam na talerze, a na każdą porcję kremu paprykowego nałożyłam łyżkę gęstego jogurtu naturalnego, lekko posypałam ostrą papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz