Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, więc jajko i jogurt wyjęte z lodówki wstawiłam na chwilę do miseczek z ciepłą wodą.
Szybki i łatwy przepis.
Szybkie ciasto jogurtowo-maślane z borówkami |
Szybkie ciasto jogurtowo-maślane z borówkami |
Moje śniadanko - ciasto jogurtowo maślane z borówkami |
- jogurt naturalny 250g
- 8 czubatych łyżek mąki
- 1 jajko
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki borówek
Szybkie ciasto jogurtowo maślane z borówkami bez cukru pudru |
Wykonanie:
- Jajko i jogurt wyjęte z lodówki wstawiłam do miseczek z ciepłą wodą, by nabrały temperatury pokojowej.
- W tym czasie roztopiłam w garnku 2 łyżki masła, dno garnka przestudziłam zimną wodą, by masło także osiągnęło temperaturę pokojową.
- W misce zmiksowałam cukier, cukier waniliowy i jajko.
- Do zmiksowanych składników dodałam mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i jogurt.
- Szybko wymieszałam ręcznie i przelałam do małej ceramicznej foremki (16x16cm) wysmarowanej olejem.
- Piekarnik rozgrzałam do 180'C
- Na ciasto wyłożyłam borówki.
- Całość piekłam przez 27 minut
- Po wystudzeniu ciasto posypałam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz