Małe, zgrabne, złociste klopsy w pysznym, gęstym pieczarkowym sosie podane z ryżem lub kaszą, polskimi ogórkami kiszonymi lub buraczkami. Czasem mam ochotę na taki klasyk.
Wieprzowe klopsiki w pieczarkowym sosie |
Składniki:
klopsy:
- 250g mielonego mięsa wieprzowego z szynki
- pół cebuli
- 1 jajo
- czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- sól pieprz
- olej do smażenia, mąka do panierowania
sos:
- 20 dkg pieczarek
- pół suszonego podgrzybka
- 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 12%
- sól
- pieprz
- woda
- Mięso dokładnie wymieszałam w misce z podsmażoną, drobno pokrojoną cebulką, jajkiem, natką pietruszki, bułką tartą, mlekiem, solą i pieprzem
- Ręcznie formowałam zgrabne, małe klopsiki, obtaczałam je w mące wysypanej na talerzu i wkladałam na rozgrzany na patelni tłuszcz.
- Gdy klopsiki zezłociły się z każdej strony, dodałam do nich umyte i pocięte w plastry pieczarki.
- Chwilę razem podsmażałam, po czym podlałam 1/3 szkl. wody, dodałam sół , pieprz i rozkruszonego w palcach suszonego podgrzybka.
- Sos w naturalny sposób lekko się zagęścił dzięki mące otaczającej klopsy.
- Wszystkie składniki poddusiłam razem jakieś 5 minut, po czym zdjęłam z ognia i mieszając dolałam śmietankę.
- Wstawiłam ponownie mięso wraz ze śmietaną na palnik, lekko podgotowałam, nie dopuszczając, by sos zawrzał.
- Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz