Mufiny śniadaniowe z gruszką, cytryną i imbirem |
Mufiny śniadaniowe z gruszką, cytryną i imbirem |
- 1 jajko
- 1 średnia gruszka
- pół małej cytryny (sok +otarta skórka na czubku łyżeczki)
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/3 szkl. cukru + cukier do posypania mufinek
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl maślanki
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzałam do 180'C
- Gruszkę obrałam i pokroiłam w grubą kostkę, wymieszałam z sokiem z cytryny i odrobiną skórki
- Do miski włożyłam jajo, maślankę, miód, olej, wszystko roztrzepałam, by miód połączył się z pozostałymi składnikami
- W drugiej misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem i cukrem.
- Suche składniki połączyłam z mokrymi, dodałam gruszkę, przemieszałam.
- Na blaszce ułożyłam papierowe foremki , do każdej wlałam ciasto i posypałam cukrem kryształem.
- Piekłam w nagrzanym piekarniku, temp. 190'C do lekkiego zbrązowienia mufin (ok. 15 min.)
- Domownikom podałam jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz