Szybkie racuszki z jabłkami |
Składniki:
- 2 jabłka, najlepiej kwaśne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 11/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 3/4 szkl. mąki
- szczypta soli
- łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- 1/4 szkl. oleju +olej do smażenia
- miód (opcjonalnie cukier puder)
Wykonanie:
- W misce wymieszałam mąkę, maślankę jajo, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i olej.
- Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach (czasami trę jabłka wraz ze skórą).
- Dodałam jabłka do przygotowanego ciasta i wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej.
- Porcje ciasta wykładałam łyżką na patelnię, tworząc niewielkie placuszki. Podczas smażenia zmniejszyłam temperaturę pod patelnią by racuszki były złociste, nieprzypalone. Opiekłam je z obu stron.
- Gotowe racuszki polałam płynnym miodem i posypałam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz