Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów |
Trójkąty z tortilli z masłem i kuminem |
Składniki:
1 duży batat
1 średnia marchew
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta papryki peperoni
sól
olej
łyżka masła
3-4 szklanki wody
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
WYKONANIE:
- Batata obrałam ze skórki i pokroiłam w dużą kostkę. Marchewkę także obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Cebulkę pokroiłam i zeszkliłam na oliwie z dodatkiem masła, dodałam przyprawy, które lekko podsmażyłam, by wydobyły swoje aromaty.
- Do cebuli dodałam batata i marchewkę, chwilkę podsmażałam na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Na koniec smażenia dodałam rozgnieciony ząbek czosnku i pomidory w puszce, wsypalam soczewicę i uzupełniłam wodą.
- Wszystko razem gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.
- Miękkie warzywa zblendowałam.
- Do każdej porcji, wprost do miski dołożyłam po sporej łyżce jogurtu. Lekko przemieszałam, lecz nie do końca, by biała plama była widoczna na powierzchni zupy.
- Zupę serwowałam z aromatyzowanymi kuminem, przyrumienionymi w piekarniku plackami z tortilli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz