Kurczak w sosie pomidorowym pachnącym wędzoną śliwką z fasolą i pieczarkami |
Kurczak w sosie pomidorowym pachnącym wędzoną śliwką z fasolą i pieczarkami |
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże podudzia z kurczaka bez skóry
- 1 puszka białej fasoli
- 1 czubata łyżka dobrego koncentratu pomidorowego
- 5 dużych pieczarek
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 wędzone śliwki suszone
- 1 szklanka wody
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
WYKONANIE:
- Mięso z kurczaka posoliłam i popieprzyłam, po czym włożyłam na rozgrzaną oliwę. Obsmażyłam z obu stron na rumiano.
- Następnie dodałam pokrojoną drobno czerwoną cebulkę i podsmażyłam.
- Pieczarki umyłam i przekroiłam na pół , następnie każdą połówkę pokroiłam w grube plasterki i dodałam do mięsa
- Do składników na patelni wsypałam przyprawy, kardamon, kolendrę, kurkumę, paprykę, sól i pieprz, podlałam szklanką wody, dodałam koncentrat pomidorowy i wędzone śliwki.
- Wszystkie składniki dusiłam na małym ogniu pod pokrywą przez 25 minut.
- Gdy sos zgęstniał, smaki się wymieszały, a mięso stało się miękkie dodałam puszkę białej fasoli.
- Potrawę wraz z fasolą gotowałam jeszcze 5 minut,
- Gotowe danie serwowałam w miseczkach.
- Pychotka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz