czwartek, 13 listopada 2014

Zupa z porów z dojrzałym camembertem

Zupa w stylu francuskim. Trochę podobna do klasycznej zupy cebulowej 


Zupa  z porów z dojrzałym camembertem

SKŁADNIKI:
  • 1 duży por
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ szklanki półwytrawnego białego wina
  • płaska łyżeczka mąki
  • szczypta cukru
  • 3 duże plastry dobrego sera camembert
  • grzanki razowe
  • oliwa
WYKONANIE:

  • Por należy umyć, przekroić wzdłuż, pociąć w cienkie plasterki, dusić na małym ogniu na oliwie przez kilkanaście minut by zmiękły, ale nie przypiekły się. Pod koniec duszenia należy dodać drobno pokrojony czosnek, zioła i łyżeczkę mąki. Wszystko przemieszać, po czym zalać gorącym bulionem i połową szklanki białego wina.

  • Zupę należy gotować na małym ogniu jeszcze przez jakieś 20 minut, podsmażając w tym czasiena patelni  pokrojone w kostki razowe pieczywo (możemy je podsmażać na oliwie, ale warto dodać łyżeczkę masła, wtedy grzanki wchłoną jego aromat)
  • Gorącą zupę można lekko zmiksować, pozostawiając w niej jednak większość nierozdrobnionych fragmentów, przełożyć na talerze i posypać grzankami, układając obok duże kawałki rozpływającego się sera camembert.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz