wtorek, 11 listopada 2014

Sałata w vinegrecie z oleju arganowego, z camembertem w cieście francuskim i krokantem z orzechów włoskich

Ser camembert pakowany w paczuszki z ciasta francuskiego w towarzystwie sałaty to pyszny posiłek, zwłaszcza gdy dodamy do niego słodką konfiturę z z żurawiny i prażone orzechy w miodzie. Inna odmiana vinegretu z olejem arganowym zostawia orzechowy posmak na liściach sałaty. Dodatek syropu klonowego także zmienia jakość tradycyjnego vinegretu, wprowadzając małą odmianę w mojej kuchni.
Sałata w vinegrecie z oleju arganowego, z camembertem w cieście francuskim i krokantem z orzechów włoskich 


SKŁADNIKI dla 3 osób:

  • 1,5 szt sera camambert
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/4 szkl orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • sałata i rukola
  • 3 łyżeczki żurawiny 
Sos vinegret z oleju arganowego i syropu klonowego:
  • 2 łyżki oleju arganowego spożywczego
  • 1 mały roztarty ząbek czosnku
  • pół łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki sosu należy wlać do filiżanki lub małego słoika i dokładnie wymieszć. Słoik można zakręcić i wstrząsnąć. Po wymieszaniu do sosu powinno się dodać łyżeczkę wody.

WYKONANIE:

Krokant z orzechów włoskich z miodem
  • Orzechy należy wyłuskać i wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, chwilę mieszać wyprażając. Teraz do orzechów trzeba dodać łyżkę miodu i smażyć razem z nim, by orzechy obtoczyły się w jego słodyczy. Uprażone miodowe orzechy należy wyłożyć na deskę kuchenną lub folię spożywczą i pozostawić do wystudzenia. Tak przygotowane orzechy są doskonałym dodatkiem do sałat, serów i deserów. Można je przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Camembert w cieście francuskim
  • Piekarnik  rozgrzewamy. Ciasto francuskie należy rozwinąć i podzielić na 3 części. Camembert trzeba przekroić wzdłuż, z każdego sera tworząc dwa krążki. Na każdy płat ciasta trzeba położyć porcję sera skórką do dołu i zapakować na kształt paczuszki. Ważne, by do sera w środku dostawało się powietrze, a paczuszka była zamknięta niezbyt szczelnie.Porcje camemberta w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia się ciasta w temp. 190'C.
  • Liście sałat wrzucamy do dużej miski i zalewamy je połową winegretu, mieszamy i układamy na talerzach.
  • Porcje sera układamy obok sałat i posypujemy orzechowym krokantem. Całość skrapiamy pozostałym winegretem, dodając z boku talerza łyżeczkę konfitury z żurawiny. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz