Gęsta zupa ze szparagami, rybą i krewetkami |
Szparagi, por, krewetki i sandacz w sam raz na zupę |
Składniki dla 3 osób:
- 250 g krewetek (20szt.)
- 250g białej ryby, u mnie sandacz
- pęczek zielonych szparagów
- 6 cm grubego pora
- 1 średni ziemniak
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 12%
- sól
- mała szczypta tymianku
- 3 szkl. wody
- Pora umyłam, rozkroiłam wzdłuż i pocięłam w półplasterki.
- Do garnka wlałam olej, dodałam masło i pokrojonego pora. Poddusiłam go na małym ogniu do zeszklenia.
- Ziemniak obrałam, przekroiłam na pół i pocięłam w jak najcieńsze plasterki, by szybko ugotował się w zupie. Dodałam go do duszącego się pora i chwilę razem przesmażyłam.
- Do warzyw wlałam 3 szklanki wody, sól i tymianek.
- Szparagi umyłam, odłamałam ich doły w miejscu, gdzie bez oporu same pękają. Wtedy mam gwarancję, że górna ich część nie będzie łykowata. Natomiast krótkie doły szparagów obrałam z twardej skórki, odcinając jednocześnie podsuszone piętki.
- Doły szparagów dodałam do gotujących się warzyw.
- Do osobnego naczynia odcięłam główki szparagów, dwucentymetrowe odcinki poniżej nich i zostawiłam je na później. Pozostałe części szparagów pocięłam i wrzuciłam do zupy.
- Krewetki umyłam i obrałam z pancerzyków
- Sandacza oddzieliłam od skóry i kręgosłupa. Mięso pokroiłam na dwucentymetrowe kostki.
- Skórę z fragmentami ryby, oraz kręgosłup wrzuciłam do gotujących się warzyw, ale już po 2 minutach bardzo ostrożnie wyjęłam na talerzyk, odjęłam widelcem delikatne pozostałości mięsa, które ponownie dodałam do zupy,resztę wyrzuciłam. Te dwie minuty gotowania kręgosłupa pozostawiły rybi smaczek.
- Ugotowane warzywa zblendowałam i wstawiłam ponownie na piec, dodając delikatne końcówki szparagów, które aby pozostały chrupiące nie powinny się długo gotować.
- Po 2 minutach od dodania szparagów do zupy włożyłam pokrojoną surową rybę i krewetki w całości.
- Pozwoliłam, by zupa zawrzała i na koniec dodałam śmietankę, sprawdziłam smak i dosoliłam.
- Po dodaniu owoców morza zupa powinna gotować się zaledwie 3-4 minuty.
- I gotowe!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz