Karczochy |
Karczochy zapiekane z miętą, czosnkiem i winem |
- 3 karczochy
- plasterek cytryny
- pół pęczka mięty
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki dobrej oliwy
- 1 kieliszek białego wina
- 1/3 szkl. wody
- pieprz
- sól
Wykonanie:
- Karczochy opłukałam zerwałam zewnętrzne liście, by u podstawy widać było jasnozielony kolor.
- Nogi karczocha nie odcinałam. Obrałam ją jak szparaga, pozbawiając zewnętrznej, twardej skóry.
- Górną część karczocha obcięłam równo nożem (około 2 cm)
- Pozostałe zewnętrzne ciemne listki poprzycinałam od góry nożyczkami
- Ten zabieg jest potrzebny, gdyż po ugotowaniu listki mogą być łykowate.
obrany karczoch |
Karczochy w wodzie z cytryną |
- Tak przygotowane karczochy włożyłam do miski z zimną wodą i koniecznie z plastrem cytryny, by warzywa nie zbrązowiały.
- Teraz rozgniotłam ząbek czosnku, poszatkowałam pół pęczka mięty, wszystkie składniki wymieszałam z solą, pieprzem i 1/3 szklanki oliwy.
Składniki na pastę miętowo-czosnkową |
Gotowa pasta miętowo- czosnkowa |
- Karczochy odsączyłam z wody z cytryną i przekroiłam wzdłuż na pół.
- Każdego karczocha posoliłam, po czym posmarowałam miętową pastą płaską, przekrojoną stronę każdej połówki, wciskając trochę mięty miedzy listki warzywa.
- Karczochy układałam w żaroodpornym naczyniu przecięciem do dołu.
- Polałam je jeszcze oliwą.
- Białe wino wlałam do miski po miętowej paście i dokładnie wymieszałam z jej resztkami.
- Zalałam winem ułożone w formie warzywa, podlałam 1/3 szklanki wodyi przykryłam folią aluminiową
- Wstawiłam potrawę do piekarnika na 45 minut z termoobiegiem 160'C
- Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam karczochy w piecu jeszcze przez 15 minut
- Wyszły doskonałe!
- Zaserwowałam je z bagietką, ale mogą być też dodatkiem do pieczonego królika lub wieprzowiny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz