Tatar z łososia z koperkiem i zielonym pieprzem marynowanym |
Składniki:
- 35dkg łososia surowego
- 10 dkg łososia wędzonego
- łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 1 cytryna + cytryna do dekoracji talerza
- pół pęczka koperku
- sól
- czarny pieprz mielony
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- kapary jako dodatek na talerzu
Wykonanie:
- Surowego łososia drobno pokroiłam, to samo uczyniłam z płatami łososia wędzonego.
- Do ryby wcisnęłam całą cytrynę, dodałam sól, pieprz mielony i oliwę. Całość dokładnie wymieszałam i wstawiłam na dobę do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Następnego dnia do łososia dodałam mały pęczek świeżego koperku i łyżeczkę marynowanego zielonego pieprzu. Z pieprzem trzeba uważać , bo ma bardzo charakterystyczny ostry smak, który może zdominować rybę. Warto więc zrobić próbę smaku.
- Łosoś może być serwowany już dnia następnego, ale gdy postoi w lodówce 2-3 dni jest jeszcze wspanialszy. Dobrze smakuje z dodatkiem kaparów albo podany na grzance w sylwestrową noc.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOgólnie bardzo mi smakuje tatar z łososia i muszę przyznać, że jest to danie bardzo smaczne. Ja również lubię od czasu do czasu wykonać potrawę https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ gdzie oczywiście łosoś jest jako główny składnik.
OdpowiedzUsuń