SKŁADNIKI:
kotlety:
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta tymianku
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dkg drobno krojonego boczku
- 4 łyżki mleka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- mąka do obtoczenia klopsów
- olej do smażenia
sos:
- pół cebuli
- 7 suszonych grzybów
- pieprz
- sól
- ziele angielskie 2 kulki
- świeży estragon 1 łyżka (suszony 1/3 małej łyżeczki)
- łyżka mąki
- łyżka masła
- olej
- 1 szklanka śmietanki 12% lub mleka
WYKONANIE:
kotlety:
Boczek i cebulę należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wymieszać, jeśli są zbyt suche dodać kolejną łyżkę mleka. Formować owalne kotleciki i obtoczyć je w mące, po czym smażyć na oleju.
sos:
Gdy mięso przyrumieni się z obu stron należy dodać do niego pół drobno pokrojonej cebulki, łyżkę masła i odrobinę oleju. Gdy cebulka się zeszkli dodać do sosu łyżkę mąki, przemieszać, by nie powstały grudki i podlać śmietanką bądź mlekiem. Osobiście często zastępuję śmietanę mlekiem ze względu na zawartość tłuszczu. Teraz do sosu trzeba wrzucić grzybki,
(można je pokryszyć na mniejsze kawałki), ziele angielskie, sól, pieprz i świeży lub suszony estragon. Gotować sos wraz z kotletami na bardzo małym ogniu przez kilkanaście minut. Gdyby zbyt zgęstniał podlewać go wodą lub mlekiem.
Sos jest bardzo dobrym dodatkiem do kluseczek lub kaszy na sypko, zwłaszcza w towarzystwie wspaniałej słodkiej kapusty w stylu czeskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz