Ser kozi z miodem, migdałami i olejem arganowym |
SKŁADNIKI:
- 1-2 czubate łyżki koziego twarogu
- 4 pomidorki koktailowe lub jeden średni pomidor
- 2 listki sałaty
- bagietka - 2 lub3 kromki (może być pieczywo ziarniste)
- łyżka migdałów łuskanych lub płatków migdałowych
- łyżka oliwy
- 2 łyżki oleju arganowego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- szczypta soli
Plastry pieczywa należy przyrumienić w piekarniku lub na patelni, a pomidorki koktailowe nabić na patyk do szaszłyków. Jeśli macie tylko duże pomidory, pokrojcie je w cząstki. Twarożek nałóżcie na talerz, obok połóżcie poszarpane liście sałaty. Dodajcie pomidory i grzanki. Migdały podsmażcie na łyżce oliwy na złoty kolor. Gdy zaczną się złocić, zdejmijcie patelnię szybko z ognia, bo migdały mogą zbyt mocno zbrązowieć i tym samym zrobić się gorzkie. Można je posolić małą szczyptą soli. Migdały wyłóżcie na ser i grzanki.
Płaską łyżeczkę miodu lekko podgrzejcie w garnku, dodając do niego olej arganowy, składniki jednak nie mogą zrobić sie gorące. Podgrzanie służy lepszemu ich połączeniu. Jeszcze ciepłym, aromatycznym olejem z miodem polejcie ser, grzanki i pomidorki.
Smaki dania świetnie się ze sobą łączą i stanowią dobrą lunchową przekąskę lub starter przed daniem głównym. Polecam wszystkim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz